Een week vol bijzondere ervaringen! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Femke Monster - WaarBenJij.nu Een week vol bijzondere ervaringen! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Femke Monster - WaarBenJij.nu

Een week vol bijzondere ervaringen!

Door: FemkeSuriname

Blijf op de hoogte en volg Femke

03 April 2012 | Suriname, Paramaribo

Even een vervroegd reisverslag, want heb al zoveel meegemaakt! Vrijdag zijn we voor 2 dagen naar Galibi gegaan! Donderdagavond begon de ellende al.. Want wat moet je allemaal meenemen als je 2 dagen de jungle ingaat?! Sowieso een extra broekje (of 2..3) voor als hij nat wordt, wc-papier (je weet maar nooit waar je terecht komt) en zakken chips (stel dat het eten niet te eten is!).
De tocht begon met een busreis. Toen het busje voor kwam rijden, hoopten we allemaal dat hij niet voor ons was, maar helaas.. De schuifdeur ging met een hoop gesjor, getrek en gekraak open en de gids stelde zich voor. Oké, dan maar met een gammel busje de rit van 3,5 uur maken.. Na ongeveer een uur gereden te hebben, stopten we om wat te eten en te drinken. Hierna begon pas de echte rit. Het is namelijk niet zo heel ver naar Albina (waar we over moesten stappen op een boot), maar de weg is verschrikkelijk onbegaanbaar waardoor je dus niet hard kunt rijden en er zo lang over doet. Er zaten allemaal gaten in het asfalt, als er al asfalt lag.. Het is een wonder dat ik niet wagenziek ben geworden! Na de helse busrit kwamen we in Albina aan. Hier hebben we nog roti gegeten en zijn we overgestapt op een boot. Op de boot moesten we een poncho aan, omdat de rivier nogal onstuimig was en we anders zeiknat aan zouden komen. Wij zaten voorin de boot en zaten na een half uurtje al te piepen dat we voor niets een poncho (voor SRD 20!) hadden gekocht, want we hadden nog geen spettertje gevoeld! Het uur wat daarna kwam, werden we toch nog aardig nat! Toen we aankwamen bij Galibi en de verzopen mensen (met hun goedkope ponchootje) achterin de boot zagen, bleek dat het aan de plek ligt waar je in de boot zit hoe nat je wordt. Hadden we even goed gedaan! We kregen de sleutel van de kamer en mochten even op ontdekking uit in de buurt. Al snel zagen we de ‘Galibi Zoo’. Het waren ongeveer 6 hokken die in elkaar getimmerd waren met restjes hout en gaas. Moesten we daar SRD 7,50 voor betalen! We liepen er even rond en hadden vooral erg veel medelijden met de dieren in hun te kleine hokken, totdat we ineens 3 doodskopaapjes vrij rond zagen rondlopen! We gingen naar ze toe en al snel sprongen ze op ons! Geweldig! Niet veel later kwam de eigenaar er bij. Hij liet ons AL zijn dieren zien en hij haalde ze ook allemaal uit de hokken zodat we ze even vast konden houden. Echt zo gaaf! Ik heb onder andere een slang, luiaard (zo lief!!), aapjes en een toekan vast gehad! Wat een ervaring.. Na deze dieren bleef er nog 1 dier over.. Het bleek een vogelspin te zijn! Op het moment dat hij het woord alleen al zei, nam ik al een sprintje! Amenooitniet dat ik met een spin op de foto ga! Ik was echt zo bang! Na verschillende pogingen (check t filmpje Pakt u hem maar, dan ren ik weg..), heb ik t opgegeven. Ik durfde gewoon echt niet!
Hierna hebben een wandeling gemaakt door Galibi. Galibi wordt bewoond door een inheemse bevolking, namelijk de indianen. Ik wist niet echt wat ik hiervan moest verwachten, maar het bleek toch wel een beetje tegen te vallen. De mensen wonen in ‘huizen’ van golfplaten en de vrouwen lopen in hun blote (hang)borsten. Stroom is er van 19:00 uur tot 23:00 uur. Op een gegeven moment kwamen we langs een hutje waar een vrouw cassavebrood aan het bakken was. Een vrouw die ook met ons mee was op trip vroeg aan de gids of we mochten kijken. Na de goedkeuring van de vrouw mochten we even in haar hutje. Hierna wilde dezelfde ‘medetoerist’ een foto van het brood maken. Nadat de gids SRD 10,- had betaald en het brood dus van hem was, mochten we foto’s maken. Best ongemakkelijk allemaal.. Toen de vrouw het brood van de plaat haalde en wilden breken, bleek het nog niet goed te zijn. Hierop gaf ze een brood wat al eerder die dag was gebakken. Hier was onze ‘medetoerist’ het echter niet mee eens. Ze wilden een warm en vers brood! Even serieus… Ik kon dat mens zelf wel met d’r dikke kont op die bakplaat gooien.. Verder kwamen we onderweg een cashewboom tegen. Aan deze boom groeien vruchten met daaronder de bekende cashewnoot. Er is dus serieus een hele boom nodig om een bakje zoals bij de Albert Heijn ligt, te vullen! Daarom zijn die dingen zo duur! Na de wandeling was het tijd voor het eten. Best te doen.. al hebben we daarna nog wel een zak chips open getrokken.. Na het eten was het tijd om de poncho weer aan te trekken en naar een ander strand te varen om zeeschildpadden te bekijken! Na een half uurtje varen kwamen we bij een strand aan, waren 2 schildpadden gespot waren. Zodra de schildpad begint met het leggen van de eieren (100-150 eieren!), raakt ze in trance. Op dat moment kun je dus dichterbij komen en alles goed zien. Echt een geweldige ervaring! Je zag de eieren echt naar beneden vallen! Het waren net gepelde kippeneieren, maar dan wat ronder.. Toen ze klaar was heeft ze centimeter voor centimeter haar kuil dichtgemaakt. Je begrijpt dat dit even duurde.. Na een kwartier begon de verveling al toe te slaan. Zit je dan in het donker op een koud strand. Totdat we beseften hoe bijzonder dit eigenlijk was.. Na drie kwartier was het gat goed dicht en had de schildpad haar sporen uitgewist. Hierna liep ze weer terug naar de zee.. Erg indrukwekkend om te zien! Ik heb nog even snel haar schild geaaid toen ze langs me liep naar de zee toe, goed gedaan! Eenmaal terug bij onze kamer wilden we douchen in de gezamenlijke douche.. We hadden alles bij ons en waren klaar voor en frisse douche! Maar helaas, er was geen water.. Dan maar slapen. Eenmaal in bed had ik mijn klamboe helemaal onder m’n matras gedaan, ik had echt geen zin in bezoek! Zeker niet na het zien van die vogelspin.. Ik heb echt slecht geslapen, heb ongeveer elk uur gecheckt of ik nog alleen in m’n bed lag.. De volgende ochtend lekker ontbeten met vers brood en fruit. We hadden nog even een uurtje vrije tijd, dus besloten we nog even naar de zoo te gaan. Nog even geknuffeld met de luiaard en even op een afstandje met de vogelspin op de foto. Dichterbij durfde ik toch echt niet!
Hierna zijn we naar Frans Guyana gevaren. Dit is het land ten oosten van Suriname. Heel gek, want het was maar een uurtje varen maar toch was het een heel ander land. Ineens waren onze SRD’s niets waard (ze betalen met euro’s) en sprak iedereen om ons hen Frans. We mochten onszelf anderhalf uur vermaken, daarna kwam de gids met de lunch en zijn we terug gevaren naar Albina om verder met de bus te reizen. Gelukkig was het deze keer een andere bus!

Eenmaal thuis heb ik eerst even geslapen want er stond ook nog een drukke avond op de agenda. We zijn namelijk op een partybus geweest! Wij gaan zeg maar een uurtje bowlen met een verjaardag, hier gaan ze een uurtje op een bus staan (!) en met keiharde muziek, al dansend door de stad rijden. Vooral de bochten waren erg wennen.. Hierna naar huis en snel omkleden om daarna door te gaan naar Zsa Zsa Zsu. De volgende ochtend heerlijk uitgeslapen! Ik werd alleen wakker met buikgriep.. Wordt denk toch te oud voor dit soort weekenden ;) Het heeft de hele dag veel geregend en daarom hebben we veel voor school kunnen doen.
Maandag was het tijd voor de volgende trip! Deze keer ging ik met Steph en Kim met de boot verschillende plantages en fort Nieuw-Amsterdam bezoeken. Fort Nieuw-Amsterdam was erg bijzonder om te zien! De Nederlanders hielden hier vroeger de rivier in de gaten, dit was onder andere te zien aan de kanonnen. De plantages waren iets minder bijzonder. Er is nu niet zoveel meer van te zien hoe het vroeger was en daarom was het moeilijk voor te stellen. We hebben op een plantage geluncht en konden daarna nog even hangmatteren (niksen in een hangmat). Op de terugweg gingen we dolfijnen spotten. We hebben er veel gezien, maar het was wel moeilijk om ze op de foto te krijgen vandaar dat het een filmpje is geworden!
Dinsdag heb ik gewinkeld met Ing en Kim en lekker bij het zwembad gelegen. ’s Avonds zijn Ing en ik samen uit eten geweest. Woensdag is het tijd voor Brownsberg! Erg spannend! Weet niet wat ik kan verwachten, dus jullie horen het de volgende keer.. Dat is dan waarschijnlijk mijn laatste verslag, want over een week zit ik nu in het vliegtuig terug naar Nederland. Het is leuk om iedereen weer te zien en te spreken, maar aan de ene kant ook jammer dat de tijd hier afgelopen is.. Daarom ga ik nog even extra genieten van deze laatste week!!
Veel liefs, Fem xxx

• 04 April 2012 - 05:17

Suzanne Colijn:

Jeetje Femke.........dit is écht de reis van je leven.....wat maak jij véél mee zeg!!!!! En ik vind dat je nog dichtbij die spin bent hoor........ik had het écht niet gedaan!!!!! Ik heb weer genoten van je verhaal en geniet nog maar lekker van je laatste weekie!!! Nog véél plezier!! Gr Suzan.

• 04 April 2012 - 06:58

Papa En Mama:

Lieve Femke,

Mooi verslag heb je er weer van gemaakt. Het filmpje van de spin is echt gaaf hoor, en wat kan je snel weg hollen.
    Je hebt echt wel veel gezien van Suri, je hebt echt een schat aan mooie herinneringen. Maar wij zijn wel blij als je volgende week weer woensdag weer veilig op Schiphol zal staan. Kunnen we je allemaal weer knuffelen.

Liefs paps en mams.

• 04 April 2012 - 10:30

Maik:

He schat,

Echt een held ben je met die spin hahah. Pak hem maar en dan ren ik weg. Heb me kapot zitten lachen. Maar je reisverslag was weer heerlijk om te lezen. Echt heel vet wat je allemaal meemaakt.
    Maar weet nog wel de eerst keer dat ik op je waarbenjij keek. Toen stond er dat je nog 76 dagen moest. En nu nog 7 dagen. Geniet nog lekker van je laatste week. Lekker van je excursie en de zon. En dan mag ik je ook weer lekker in me armen nemen. Kijk er stiekem toch naar uit!!!

Dikke kus maik!

• 04 April 2012 - 10:44

Nienke:

Leuk verhaal Fem, volgens mij vermaken jullie je nog prima!
    Geniet nog even van jullie laatste week en groetjes aan de rest xxx

• 04 April 2012 - 11:52

Tante Trudy.:

Hoi Femke
    Wat een onwijs leuk verslag en wat heb je veel gezien en mee gemaaakt.Vooral je spinnen actie zal je nog lang bij blijven.De foto met de luiaard vind ik heel lief even als die van de doodskopaapjes.Geniet nog met de andere meiden van je laaatste week.Ik weet dat er veel mensen naar je thuis komst uit kijken.
    Liefs tante Trudy.

• 04 April 2012 - 17:01

Anne:

Hey Fem!

Wat gaat het snel, nog een weekje maar! Geniet ervan tot het laatste uurtje en daarna wachten er hier thuis alweer je lieve ouders, vriendje en vriendinnetjes op je! :D

Tot gauw! Xxx

• 04 April 2012 - 17:16

Wilma:

Wat maken jullie veel mee'
    Ontzettend leuk en ja Fem je zat echt wel dicht bij de vogelspin super
    Ook weer leuke filmpjes zeker met de dolfijnen. Ja je weet het .
    Wat zijn ze snel he.
    Genieten jullie nog lekker van de laatste week en we zien je volgende week weer.
    Groetjes van ons xxx

• 04 April 2012 - 18:01

Stef:

Heej Femke,

Wat een mooie verzameling foto's heb je al zeg.
    Die kun je thuis vast uren door blijven kijken zo mooi
    Jullie zijn ook wel echte dames ook hè. We gaan op reis en er is drama.
    Wel leuk om te zien dat jullie lekker genieten van de laatste weken.
    Ik wens je daarom nog veel plezier de komende tijd.

Stef

• 06 April 2012 - 09:01

Joyce:

Meisie! Wat klinkt dat allemaal weer leuk en bijzonder zeg! Heb je echt verdiend na zovaak vroeg opstaan en al dat stage lopen;) Geniet er van nog ffies, liefs!

• 06 April 2012 - 15:37

Jess:

Heej meissie
    Ga t nog missen je leuke verslagen en supergave foto's!!! Wat een onwijs mooie en gave plaatjes heb je er weer tussenzitten zeg!!
    En wat een leuke dingen doen jullie allemaal :) wie kan er nou zeggen dattie een zeeschildpad eitjes heeft zien leggen of een luiaard plat heeft geknufd :p
    Nou fem de laatste loodjes!! volgende week om deze tijd ben je al lekker thuis!! :d
    Veel plezier nog en succes met de laatste dagen meis!

Dikke kus marcoss en jessos