"Subh Holi!" - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Femke Monster - WaarBenJij.nu "Subh Holi!" - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Femke Monster - WaarBenJij.nu

"Subh Holi!"

Door: FemkeSuriname

Blijf op de hoogte en volg Femke

15 Maart 2012 | Suriname, Paramaribo

Na een flinke baaldag, vorige week woensdag (na vertrek Maik en familie), was het tijd voor een leuk weekend!
Donderdag werd het Holifeest (Holi Phagwa) gevierd en dus waren alle scholen dicht en werden overal feestjes georganiseerd! Dat is nog eens een meevaller! Donderdagochtend hebben we bij zwembad Zin gelegen om daarna in de middag op pad te gaan, op zoek naar feestjes in de buurt. We zijn eerst naar het onafhankelijkheidsplein gegaan. Daar bleek een soort actie van Pink Ribbon bezig te zijn, omdat het de dag van de vrouw was. Iedereen in een roze of wit shirt mocht op het grote grasveld binnen de witte lijnen (die gespoten waren op het gras) staan. Wij snel een wit Pink Ribbon shirt gekocht (want natuurlijk was ik in m’n favo kleur zwart ;)) en zijn tussen de mensenmassa op het veld gaan staan. Zo vormden we met z’n allen het bekende Pink Ribbon-lintje. Een helikopter filmde het en deze beelden waren op televisieschermen langs de randen van het veld te zien. Zag er erg gaaf uit! Later hoorden we dat het voor een nieuw wereldrecord was. Of het gelukt is weten we alleen niet.. Na deze actie sprak Lucia Rijker en werd de loop gestart. LOOP?! Daar hadden we geen zin in..! En aangezien we allemaal op slippertjes waren, vonden we dat een goed excuus om er stiekem tussenuit te piepen om op zoek te gaan naar leukere feestjes.
We kregen te horen dat in het Flamboyant Park Holi Phagwa werd gevierd. Wij dus snel naar huis om ons om te kleden en hup met de taxi naar de plek des onheils.. We zijn ongeveer 5 minuten schoon geweest.. Bij het holifeest (feest voor het begin van de lente) draait het om vrolijke kleuren en daarom heeft iedereen gekleurd poeder en verf bij zich om op elkaar te gooien. Ook hebben de mannen parfum bij zich om op vrouwen te spuiten. Aan het eind roken we naar ongeveer 5 verschillende mannengeuren en werden we gewoon misselijk van onszelf! Het is maar goed dat Maik niet thuis op me zat te wachten, want die zal dan wel gedacht hebben.. ;) Halverwege de avond riep de dj: “Waar is dat Phagwa-poeder?” Waarop iedereen zijn busje in de lucht hield. Vervolgens riep hij: “Waar zijn mijn Surinamers?” en begonnen alle Surinamers te roepen en te gillen. De dj vervolgde: “Waar zijn die Nederlanders”, waarop wij natuurlijk enthousiast onze armen in de lucht deden en ook begonnen te roepen. Roept die dj ineens: “Pak zeeee!!!!” Dus wij gillen en wegrennen! We zagen er echt niet meer uit daarna.. Verder wenste iedereen elkaar de hele avond “Subh Holi”. Was erg leuk, want ook wij (als niet-Hindoestanen) kregen een hand en werden een fijn Holifeest toegewenst.
Toen we naar huis gingen, moesten we eerst op zoek gaan naar een taxi. We liepen naar het dichtstbijzijnde taxibedrijf en kwamen daarbij langs een winkelcentrum. Steph merkte gelijk op: “Dat ziet er leuk uit! Daar moeten we een keer gaan winkelen!” Kim en ik kwamen niet meer bij en konden na een paar minuten (toen we waren uitgelachen) aan Steph uitleggen dat dit het winkelcentrum was waar we altijd naartoe gaan, maar dat dit de achterkant was..

Vrijdag hebben we lekker uitgeslapen en ben ik ’s avonds uit eten gegaan met Thomas (ja, die is hier voor een weekje!) en Inge.
Zaterdag stond eigenlijk op de planning om lekker een dagje bij Zin te gaan liggen en een beetje te zwemmen, maar het was echt bewolkt dus dat ging hem helaas niet worden.. Dan maar naar de Paramaribo Zoo en daar aapjes kijken ;) Het stelde niet echt veel voor. Het was meer een kinderboerderij met aapjes.. De dieren hadden erg kleine hokken en de meeste zagen er slecht uit. We kregen het idee dat alle beesten die niets meer waard zijn, hier gedumpt worden.. Zo lag er een otter met een heel klein beetje water in een klein hok en had de luipaard geen staart meer maar een stompje..
Hierna gingen we even boodschappen doen en wat zien we in het koelvak liggen.. TOMPOUCHEN!! Ze waren alleen niet te eten.. Kleine domper! ’s Avonds hebben we met z’n 10-en (Thomas en de ouders van Nien en Steph gingen ook mee) bij De Waag gegeten. Erg lekker!

Zondag was het dan tijd voor mijn eerste tripje! Ik ben met Nien en d’r ouders op jeepsafari geweest! Wat een avontuur! Echt geweldig! We gingen eerst naar de markt om fruit voor die dag te halen en daarna zijn we nog bij een restaurantje gestopt om de lunch (bami) te kopen. Hierna gingen we naar een ´inheems dorpje´. De reisleider vertelde echter dat deze mensen wel al verschillende ´ontwikkelingen´ hebben doorgemaakt. Zo dragen ze kleding en hadden ze golfplaten als dak zodat ze het regenwater konden opvangen om te drinken.. Hierna reden we door de 'Savannah'. Echt geweldig! We zaten achterin de bak van de jeep en moesten daardoor af en toe wel bukken voor overhangende takken. Maar het uitzicht was super! Overal waar je keek was groen om je heen. Aan het eind van de dag gingen we naar een kreek om nog even te zwemmen. Ik ben samen met de reisleider nog een stuk door de kreek gelopen om verder te kijken. Toen ik vroeg wat er vlak boven m´n hoofd hing en hij vertelde dat het een wespennest was, zijn we maar terug gelopen..
Eenmaal thuis hadden Nien en ik trek in pizza. Wij dus de pizzahut bellen, maar daar nam niemand op. Dat kan gewoon hier.. Uiteindelijk kwam ik met het geniale plan om met de taxi door de MacDrive te gaan! Nien ging de taxi bellen terwijl ik iets makkelijks aandeed (ik kwam net onder de douche vandaan), maar de taxichauffeur begreep haar eerst niet. Het heet hier namelijk geen MacDrive, maar Drive Thru! Aha! Na een duidelijke beschrijving begreep de arme man wat we bedoelde en 5 minuten later stapte ik met natte haren, in pyjamabroek, met sokken in mijn birkenstocks en make-uploos in de taxi.. Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik dit normaal dus nooit van mijn leven zou doen! Dit laat dus wel zien dat ik al een kleine transformatie heb doorgemaakt. Van tutje naar Ma Flodder..
Aangezien dit verslag al veel te lang duurt, laat ik het hierbij! Van mijn volgende verslag maak ik een samenvatting van de gebeurtenissen op stage van deze en volgende week. Volgende week is namelijk de laatste stageweek! Whoehoei!! Ik maak alvast een lijstje met de meest komische opmerkingen die gemaakt zijn op stage.. Dat wordt wat!

Heel veel liefs, Ma Flodder

• 16 Maart 2012 - 08:37

Nick:

Hé Fem!
    Leuk om te lezen dat je weer veel leuke dingen hebt meegemaakt!! :)
    Volgens mij kom jij door 2,5 maand Suriname niet van je McDonalds verslaving af zo te lezen?! Je gaat tegenwoordig zelfs zonder make-up richting Drive Tru, niet te geloven!
    Veel plezier en liefs!

• 16 Maart 2012 - 09:32

Joyce:

Wiehoeee we hangen boven je bed!;) Dat is leuk, maar die tekeningen zijn wel een stuk mooier haha.
    Zie dat je een staartje hebt, dan is je haar echt lang zeg!
    Ben erg benieuwd naar je stage 'opmerkingen' haha maak je er een top 50 van;)?? hihi.
    HEEL veel succes de laatste stageweek!! Dikke kus!

• 16 Maart 2012 - 11:38

Mama En Papa:

Lieve Femke,
    Wat maak je toch veel mee :-) in één week. Het altijd weer een feest om te lezen.
    Als ik de foto's van de jeep safari zie krijg ik toch wel spijt dat wij dat niet hebben gedaan toen we bij je waren. Ik ben heel benieuwd naar de uitspraken en andere dingen over je stage kinderen.
    Ben ook erg benieuwd hoe ze gaan reageren op de kleurpotloden en de stapel vouw blaadjes die we voor jullie hebben mee genomen uit Holland. We gaan je wel steeds meer missen hoor, heb nu zelf de paastakken versiert. Zal er een foto van maken dan kan je ze alsnog even keuren. Ga nog heel erg genieten van je laatste stage week en doe juffrouw Vrede maar de groeten van ons.

Liefs van paps en mams.

• 16 Maart 2012 - 12:02

Chris:

hoi Femke!

Leuk om je verhalen te lezen! Ik lees dat het volgende week alweer je laatste stageweek is! Dat is snel gegaan zeg!

Geniet er nog even van!

xx Chris

• 16 Maart 2012 - 18:44

Tante Trudy:

Hoi Femke
    Wat een leuk verslag weer. Je hebt wel weer veel gedaan.Ja die jeep safari zal wel gaaf geweest zijn.Maar wat is de natuur erg mooi in de jungle veel variatie.Ga nog genieten van je laatste schoolweek. Kijk uit naar je volgende verslag.
    Lieve groet van ons.

• 16 Maart 2012 - 23:00

Christel:

Hee Femke,
    Super leuk om elke keer weer je verhalen te lezen!
    Ook erg leuk om foto´s te zien van hoe het daar is en hoe je het daar hebt.
    Ben blij dat je het naar je zin hebt.
    Wat ben je al lekker bruin geworden zeg!
    Hopen dat al je terug komt het hier ook weer lekker is.
    Geniet nog maar van je tijd daar,
    je zal het vast wel gaan missen als je weer terug in nederland bent.

xx

• 17 Maart 2012 - 09:41

Anne:

Hey Fem!
    Echt heel leuk om weer te lezen en leuke foto's ook. De laatste stageweek alweer? Wouw, het gaat hard! Geniet er nog even van hè ;)!
    Xoxo Anne

• 17 Maart 2012 - 19:52

Jess:

Heej meissie!
    Wat een leuke foto's en verhaal weer :p
    Wat een gaaf gezicht ook jullie met ze alle als 'pink ribbon'
    Jeetje je laatste stageweek alweer! Time flies!! :p

Marc viert vanaaf z'n verjaardag, jammer dat je er niet bij bent!!!
    We zullen er wel eentje op je drinken en gaan wel f feesten als je weer thuis bent :)
    Meissie nog veel plezier en geniet nog f van je laatste stage week en vakantie ;)
    Dikke kus marcos en jessos