Always look on the bright side of life! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Femke Monster - WaarBenJij.nu Always look on the bright side of life! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Femke Monster - WaarBenJij.nu

Always look on the bright side of life!

Door: FemkeSuriname

Blijf op de hoogte en volg Femke

11 Februari 2012 | Suriname, Paramaribo

Na een weekend van alleen maar jeuken, kriebelen en krabben is er weinig meer over van mijn eerst o zo mooie gladde onderbeen. Het lijkt wel of ik de waterpokken heb ofzo! Ik heb alle muggenbulten (in mijn slaap) opengekrabd met het gevolg dat mijn onderbenen nu bestaan uit allemaal rode vlekken en korstjes.. Very charming.. Ach, zo hou ik misschien die knipogende en fluitende negers op afstand ;) Ik ben op internet gaan zoeken naar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen jeuk. Zo heb ik onder andere met boter op mijn been gezeten (te vet) en met azijn gedept (stinkt te erg). Uiteindelijk heb ik bij de drogist een anti-itch creme gevonden. Heb al 3 tubes opgemaakt..
Verder zijn we in het weekend naar Zsa Zsa Zsu geweest, erg leuke club! De volgende keer moeten we alleen iets later gaan, aangezien we om 12:00 uur ongeveer de enige waren.. Zondag heb ik met de halve familie geskyped, omdat Eus zijn verjaardag vierde. Zo kon ik er toch een beetje bij zijn. Achteraf vond ik het toch wel een beetje moeilijk.. ’s Avonds wilde we roti halen, maar tijdens het lopen kwamen we erachter dat ale rotishops om 15:00 uur sluiten.. Uiteindelijk pizza besteld bij de Pizzahut, heerlijk!
Maandag begon dan mijn tweede stageweek. Ik heb deze week stage gelopen in klas 3 (groep 5) bij Juffrouw Vrede. Wat een rotklas!!! De leeftijd is van 8 t/m 13 jaar en de kinderen zijn super brutaal! Ze testen me vaak door te zeggen dat ze me niet verstaan en er zit er zelfs één die naar me knipoogt en zoengeluidjes maakt. Toen ik zei dat hij op de gang moest gaan staan, vroeg hij wat een ‘gang’ is. Ehmm, ik bedoel buiten de klas, onder het afdakje.. Brutale apen!
Toen we terug naar huis liepen, zagen we ineens een hoop drukte en camera´s in een straat. Toen we gingen kijken, bleek dat de RBC (Royal Bank) werd geopend. Een groepje van 6 jongens was aan het dansen en ineens kwamen van alle kanten mensen aanlopen die meededen met het dansje (flashmob). Echt zo gaaf om te zien!! Toen alles was afgelopen begonnen de mensen op straat allemaal spontaan te dansen. We stonden met z´n allen in een kring en steeds ging er iemand naar het midden om zijn/haar dansmoves te laten zien. Echt heel leuk!
Dinsdagnacht heb ik aardig lopen spoken. Ik werd ineens wakker en riep heel vaak: “Oh mijn god! Oh mijn god! Oh mijn god god god!” De rest schrok wakker en vroeg wat er was. Ik mompelde iets over een spin en sliep weer verder.. Dit heb ik nog de hele week aan moeten horen.. Dinsdag heb ik de dag met Inge gedraaid. Dit ging goed, totdat Juffrouw Ruth het over nam. Ing en ik zijn gaan zitten en hebben het haar lekker uit laten zoeken. Ze heeft in totaal 8 kinderen (van de 23) de klas uitgestuurd! Jaja, dan ben je echt een topjuf! Dit deed ze uiteraard wel nadat ze de kinderen een paar keer waarschuwend had geslagen of geknepen. Later hoorde ik dat ze de kinderen naar klas 2 (groep 4) had gestuurd. Daar moesten de kinderen eerst een tijd met de rug tegen de muur staan, daarna moesten ze om de beurt naar voren komen om voorover gebukt met hun handen op het bureau te leunen en kregen ze tikken met een liniaal op hun billen. De kinderen konden er zelf achteraf hard om lachen.. Always look on the bright side of life!
Vanaf woensdag vertrekt de schoolbus later! Dit betekent dat we niet om 6:05 uur, maar om 6:30 uur weg van huis kunnen! Nu hoeven we ook niet meer drie kwartier bij de school te wachten totdat hij begint. Beter!
Woensdag was Juffrouw Vrede weer op school. We begonnen de dag met het hijsen van de van vlag. Dan mogen 3 kinderen uit de hoogste klas de vlag hijsen aan de vlaggenmast op het schoolplein. De andere kinderen staan in rijen, per klas, te kijken. Op het moment dat de vlag omhoog gaat moeten ze hun hand op hun borst leggen en zingen ze het Surinaamse volkslied. Dit gebeurt iedere dag (als het droog is)! Eenmaal terug in de klas hebben we nog wat liederen voor God gezongen. Ik denk wel dat hij het gehoord heeft, aangezien de kinderen nogal hard zingen.. Juf Vrede merkte echter op dat niet alle kinderen meezongen. Ze gaf de kinderen een preek over het zingen voor God. Dit is erg belangrijk, omdat je op die manier laat zien dat je van hem houdt. Haar conclusie was dat als je niet voor God zingt, je van de duivel houdt en dus niet in de hemel komt. Gelijk keken verschillende paren ogen mij aan, aangezien ik niet meezong.. Dat is lekker! Ik ken die liedjes niet eens!
Na het zingen, moesten de kinderen een repetitie maken. Ik moest 5 vragen op het bord schrijven die Juffrouw Vrede in een schrift gemaakt had. In de laatste vraag stond het woord: gevormDT, met dt! Tjah, wat moet je dan als stagiaire.. Ik heb het maar zo overgenomen op het bord. Ik durfde het toch niet aan om het te verbeteren..
Donderdag stond ik met Nienke voor de klas. Na een half uur had ze al hoofdpijn en zei dat deze klas echt niet te geloven was. Ik vertelde haar dat ze eigenlijk best goed hun best deden en dat het nog wel mee viel. Dit was echter weer over toen Juffrouw Ruth de klas overnam. Ze ging met de kinderen een pennenbakje maken (dit heeft ze de dag ervoor ook met de eerste klas gemaakt, heel uitdagend dus voor zulke oude kinderen..). Ze moesten een wit papiertje (dat net te klein was voor de hele wc-rol) om de wc-rol plakken. Omdat de meeste kinderen in de klas arm zijn, had bijna niemand een eigen lijm of schaar mee. Je lijm afstaan doe je natuurlijk ook niet, dus moest Juffrouw Ruth met haar lijmpen langs alle groepjes. Dit schoot natuurlijk voor geen meter op! We kregen nog wel een tip van Roefai uit de klas. Als je veters gebroken zijn en niet meer door alle gaatjes van je schoen passen, begin je gewoon een paar gaatjes later met veteren! Hoe slim.. Ook hebben we een gesprek gehad met Guno. Hij vertelde dat zijn vader 3 vrouwen heeft, 2 in Suriname en 1 in Nederland. Ik keek denk nogal dom uit mijn ogen, want hij begon gelijk uit te leggen dat dat gewoon mag en heel normaal is. Ik knikte maar ja en moest daarna hard met Nienke lachen. Andere opmerkingen deze dag waren: “Ik heb er geen kracht meer voor juffrouw!”(Gorden en Joling invloeden in Suriname?) en “ Juf, je hebt dus een camera EN een telefoon?!” Nien en ik waren blij toen het 13:00 uur was en zaten allebei met bonkende hoofdpijn in de bus terug naar huis. Stageweek 2 zit erop! Nu heerlijk weekend!
We hebben de moeder van de huisbaas gesproken en die waarschuwde ons voor de epidemie van de dengue-mug. Vrienden van haar liggen in het ziekenhuis nadat ze geprikt zijn. Deze mug veroorzaakt namelijk knokkelkoorts. We sprayen de hele dag met Deet en zijn hier nu nog fanatieker mee geworden! Het is zulk fijn spul dat je er gewoon je nagellak mee af kunt halen! Is makkelijk als het er ook echt af moet, maar vervelend als je het net opgedaan hebt. Dan maar heeeel voorzichtig sprayen..
Liefs,
Fem xxx

• 11 Februari 2012 - 23:27

Mama:

Wat lachen om je filmpje hoe je in bed klimt, papa dacht dat je weer op skype was want die hoorde je in eens lachen en praten. Erg grappig. Lekker dat je nu volgende week niet meer naar die r*t klas terug hoeft. Wel fijn dat we je vanmiddag weer even gezien en gesproken hebben. Het blijkt toch dat we daar erg naar toe leven. Om toch weer even je te zien en te horen. Toen we vanmiddag de verbinding verbroken hadden kwam Thom nog steeds naar om toe om bij de computer naar je te zwaaien. En wat hij dan zag was niet tante Femke live maar de foto van ons Nova Zembla gala en daar sta je ook op en dan kijkt hij om naar mij en zie je hem denken hoe kan dat nou oma zit achter me, erg leuk zoals hij reageert.
    Veel plezier de komende week op je stage, en nog 2,5 week en dan komen wij Paramaribo even onveilig maken.
    Groetjes aan de andere meisjes.
    Liefs mama

• 12 Februari 2012 - 00:01

Jess:

Ziet er lekker uit die beentjes...brrr krijg al jeuk bij t idee!!
    Sla ze maar lekker plat al die pokkebeesten! Houdt die knokkelkoorts maar uit de buurt!!
    Vind het erg leuk om je 'in actie' te zien! Grappig idee dat je aan de andere kant vd wereld je kunsten kan showen :D
    Nou meis veel plezier in de club vanaaf en nog een fijne weekend verder!
    Dikke kus van ons!!

• 12 Februari 2012 - 09:24

Susan:

He Fem,
    Jeetje zeg, wat gaat het er daar toch anders aan toe! Wat een verschil met de klassen hier.
    Vindt het nog steeds super stoer van je!!
    Ook erg leuk om elke keer weer je grappige verhalen te lezen.
    Veel plezier nog
    Liefs Susan

• 12 Februari 2012 - 11:04

Joyce.:

ahhh wat een drama je benen!! daar gaat je carriere als beenmodel;) lekker dat jullie een half uurtje langer kunnen slapen s ochtend. hou je taai meis met die koters, en snel de liedjes uit je hoofd gaan leren;) dikke kus!

• 12 Februari 2012 - 11:44

Wilma:

Wat veel mugggenbulten zeg nog nooit zoveel op èèn lichaamsdeel gezien.
    Leuk om je zo voor de klas te zien. Luisteren ze nu een beetje naar je?
    We genieten weer van je verslag en kijken uit naar de volgende.
    Heel veel plezier nog.
    Knuffel van mij

• 12 Februari 2012 - 15:24

Anne:

Hey Fem,

Ik hoop dat je bulten snel weg zijn en daarmee ook de jeuk! Leuke blog en foto's, keep them coming!

X Anne

• 12 Februari 2012 - 19:13

Sonja:

Hoi lief zusje,
    Ondanks het skypen lees ik toch weer nieuwe dingen, echt heel leuk!
    Gave foto's ook uit de Zsa Zsa Zsu.
    Geniet er nog maar van en we skypen.
    Xxx Son, Eus en n hele dikke natte X van Sil

• 14 Februari 2012 - 11:48

Tanja:

Heej heej, echt anders dan hier, oppassen met die muggen, wat een benen haha. De kinderen zien er wel schattig uit maar zo te lezen wel erg ondeugend! veel plezier nog! XxX tanja

• 14 Februari 2012 - 12:36

Suzanne Colijn:

De kinders zien er dus liever uit dan dat ze zijn!! Hou maar goed de wind eronder hoor!!
    Ik heb weer genoten van je verhaal, wel balen zeg die muggen bulten, wat zijn het toch een irritanten beestjes BAH.....sterkte met de jeuk!! Nog veel plezier en tot je volgende verhaal! Gr Suzan.

• 15 Februari 2012 - 08:58

Cindy:

he femke

wat naar zeg van die muggen je hebt natuurlijk lekker bloed voor die beestjes. Hoop dat de jeuk snel over is. Wat schrijf je toch leuk ik zit metteen in je verhaal en zie het voor me wat een naar mens die juf ruth. Hou je taai met de kids en tot het volgende verslag
    liefs cin

• 15 Februari 2012 - 16:17

Mandy:

Haaai lieve Fem,

Aaaah wat zien je benen eruit zeg! Wat zal dat jeuken. Erg leuk stuk dat je weer hebt geschreven.
    Ben blij dat je het naar je zin hebt! Rene is zaterdag gezellig bij maik wezen pokeren.En val en ik hebben een mooie taart gemaakt ;) Zijn alvast aan het oefenen voor als je thuis komt! Erg lief wat je voor Maik hebt gedaan voor valentijn.Ben aan het aftellen voor jullie dat jullie elkaar maar snel weer mogen zien! Voor mij gaat de tijd erg snel heb het gevoel dat ik je vorige week nog op schiphol uitzwaaide,voelt dat voor jou ook zo?
    Nou hier zijn verder geen spannende dingen gebeurt maar zo snel er iets is ben je de eerste die het hoort hoor hahaha;)

Geniet er van meissie

Veel Liefs
    Rene en Mandy (ps doe je inge de groeten)